Baisikeli

Hos cykelforhandleren Baisikeli er affaldsforebyggelse en central del af forretningsgrundlaget. Virksomheden reparerer og genbruger kasserede cykler og forlænger dermed cyklernes levetid – først som udlejningscykler i Danmark og siden som bæredygtige transportmidler i Afrika.

Genbrug er grundlæggende for Baisikeli, idet de udover at sælge og reparere cykler, indsamler kasserede cykler fra forsikringsselskaber og politi, sætter dem i stand og udlejer dem til turister i København. Efter endt brug i Danmark bliver cyklerne sendt til Mozambique, hvor Baisikeli uddanner cykelmekanikere. Virksomheden har indtil videre sendt hen mod 10.000 cykler af sted. Ved at genbruge de ellers kasserede cykler, forlænger Baisikeli produkternes levetid – først gennem udlejningen i Danmark og siden gennem videresendelsen til Afrika.

Baisikeli får en god økonomisk gevinst ved at genbruge og udleje cyklerne. Indkøbsprisen for de brugte cykler er meget lav sammenlignet med prisen for nye cykler, idet politi og forsikringsselskaber typisk sælger de indsamlede cykler for en brøkdel af nyprisen. De sparede råvareomkostninger skal så kunne modveje omkostningerne ved istandsættelsen og reservedele – og det ser ud til at lykkes fint. Istandsættelses- og reparationsprocessen kan dog være ressourcekrævende, da der er tale om gamle cykler, hvis reservedele er svære at få fat i. Baisikeli har oplevet, at omkostningerne ved reparation og vedligeholdelse i nogle tilfælde overstiger indtægterne fra udlejningen og salget.

Udover affaldsforebyggelsen i form af udlejning af brugte cykler i Danmark har Baisikelis arbejde en stor affaldsforebyggende effekt i Afrika. For hver cykel Baisikeli sender til Afrika, fortrænges produktionen af op mod ti cykler af en dårligere kvalitet, idet Baisikelis cykler holder op til ti gange længere end de cykler, der typisk sælges i Afrika. Markedet i de afrikanske lande, hvor Baisikeli opererer, vurderes at være fire gange så stort som det danske, og det er også i de afrikanske lande, at Baisikeli ser den største vækst. Baisikeli mål er at sende endnu flere cykler til Afrika og forventer inden for en årrække at kunne sende 5.000 cykler til Mozambique årligt.

Om Baisikeli

Baisikeli blev etableret i 2008 og har siden sin opstart solgt og udlejet både nye og brugte cykler. Virksomheden er baseret i København og har 21 ansatte. I 2015havde Baisikeli en omsætning på 11 millioner kr.

En anden vigtig del af Baisikeli’s sociale arbejde er kurser for langtidsledige. Gennem et tre-måneders praktikforløb gennemgår personer der har været uden for arbejdsmarkedet i en længere periode et udvidet kursus. Målet er at skabe eftertragtede lærlinge der kan være en økonomisk gevinst at ansætte. På den måde har Baisikeli selv, rekruteret alle sine længe gennem tiden, og hjulpet endnu flere tilbage på arbejdsmarkedet.

Baisikelis arbejde er muliggjort igennem et samarbejde med forsikringsselskaberne Tryg, LB-Koncernen, Codan, Alm. Brand, DIBA, GF Forsikring, Thisted Forsikring. Med godt 100.000 kasserede cykler årligt i Danmark og et voksende marked i Afrika er der gode fremtidsudsigter for virksomheden. Link (http://baisikeli.dk/)

Link til Baisikeli